Kop & Kande tilbudsavis - IKKE LÆNGERE GYLDIGE - side 4 *

thumbnail - Kop & Kande tilbud.
4 / 65

* Gyldig i disse Kop & Kande butikker

Vis flere
 
TE MA: E N G RØN N E RE HVE RDAG Bæredygtighed uden løftede pegefingre For mange danskere er bæredygtighed blevet hverdagskost. Noget, vi har i baghovedet, når vi køber ind, gør rent og indretter vores hjem. Men sådan har det ikke altid været. Vi har taget en snak med trendforsker Louise Byg Kongsholm, om den bæredygtige bølge, og hvordan den har ændret vores vaner og hverdagsliv. Louise Byg Kongsholm kender danskerne. Som trendforsker og direktør for trendinstituttet pej gruppen arbejder hun dagligt med at kortlægge vores forbrug, vaner og holdninger. Og her har især én tendens fyldt meget over de sidste 10 år. Bæredygtighed – idéen om at leve i balance med natur, miljø og medmennesker, så pla­ neten stadig står, når vores børnebørn skal overtage den. Men selvom vi danskere hellere end gerne vil være med til at gøre noget godt for vores omverden, så gør vi det helst med begge ben solidt plantet på jorden. ”Vi danskere er ikke gode til løftede pegefingre. Slet ikke. Og nogle gange kan det blive lidt for stort, når der tales om is, der smelter, huller i ozonlaget eller FNs verdensmål. Mange af os ønsker at gøre en forskel, men det skal give mening i hverdagen. Vi er nok mere Pippi Langstrømpe end Gretha Thunberg, når det gælder bæredygtighed: Snusfornuft møder nysgerrighed,” forklarer Louise Byg Kongsholm. MADSPILD I FOKUS Ét af de steder, hvor mange danskere for alvor har taget tanken om bæredygtighed til sig, er, når det gælder vores madvaner. Både hvad vi spiser, og hvordan vi behandler vores rester og råvarer. ”Bæredygtighed er et superkomplekst begreb. Derfor omfortolker mange danskere det til at minimere ressourcespild. Og når vi snakker ressourcespild, ligger madspild meget højt på listen. Det er nemt at forstå og nemt at indrette sin hverdag efter,” forklarer trendforskeren og uddyber: 4 ”Fokus på madspild giver god mening for os af flere årsager. Vi sparer kroner og ører i husholdningsbudgettet og får mere tid i hverdagen ved at udnytte ressourcerne bedre. At spise rester og lave tøm-køleskabet-gryderetter er altså både god karma og sund fornuft, ikke mindst i børnefamilierne, hvor tiden er knap.” Udover at vi udnytter vores råvarer bedre, viser tendenserne ifølge Louise Byg Kongsholm også, at vores madvaner ændrer sig i bæredygtighedens tegn. F.eks. fylder kød stadig mindre i det samlede billede og må ofte vige pladsen for de grønne alternativer. ”Kød – især det røde oksekød – bliver i højere grad en luksus, man forkæler sig selv med. Vi køber mindre men bedre og vælger de gode udskæringer frem for supermarkedets budgetpakke. Vi ved, at kød er CO2-tungt, og mange handler herefter. Men vi er sjældent fanatiske, for kød smager jo godt og er dybt indlejret i dansk madkultur.” GRØNNE FORBRUGERE Vores grønne vaner starter ifølge Louise Byg Kongsholm allerede i supermarkedet. “Som forbrugere er vi blevet langt mere interesserede i at shoppe med omtanke, ligesom producenterne er blevet langt bedre til at levere den bæredygtige vare. Om det er hønen eller ægget, der kom først, kan være svært at sige, men uanset hvad, har vores indkøbsvaner ændret sig”, forklarer Louise Byg Kongsholm.

Andre tilbudsavis Kop & Kande

Seneste tilbudsaviser