KLIMAVENLIG HØJTID
Guide til en
grønnere jul
DER MÅ IKKE MANGLE NOGET, NÅR VI SÆTTER OS TIL JULEBORDS OG TÆNDER
LYSENE PÅ JULETRÆET, OG DERFOR SÆTTER JULEFORBRUGET ET VOLDSOMT
AFTRYK PÅ KLIMAET. DANSKERNE BRUGER I GENNEMSNIT 5.000 KRONER PÅ MAD
OG GAVER OVER JULEN, HVILKET BETYDER AT DER ER MANGE KLIMAGEVINSTER AT
HENTE SELV MED SMÅ JUSTERINGER. LÆS MED HER OG FÅ GODE RÅD TIL EN MERE
KLIMAVENLIG JUL, SOM IKKE GIVER KØB PÅ JULESTEMNINGEN.
UNDGÅ MADSPILD Vi smider hvert år julemad ud for 1,4
mia. kroner. Typisk er det grøntsager, brød og mejeriprodukter, som ryger i skraldespanden, men i juletiden er det
også kød. Så prøv at ramme det antal, I bliver og ikke købe
ind til to eller fem personer ekstra bare fordi det er jul. Husk
også at få pakket resterne ordentligt ind og lagt dem i køleskabet i tide, så de kan holde sig friske. Du kan med fordel
bruge gennemsigtige opbevaringssystemer, som giver et
nemt overblik over det bugnende julekøleskab.
MERE GRØNT I JULEMADEN Ved at supplere flæske- eller
andestegen med forskellige lækre julesalater, kan du på en
nem måde nedsætte julemiddagens samlede klimaaftryk. Det
har også betydning for klimaaftrykket, hvilken type kød du
sætter på julebordet. En flæskesteg udleder 3,58 kg CO2 pr.
kg kød. Til sammenligning udleder 1 kilo gåse- eller andesteg
2,27 kg CO2 og 1 kg grønkål kun 250 g CO2.
4